Voor de derde keer op rij dalen ze: de variabele energietarieven. Per 1 januari 2021 zullen mensen die een contract hebben met variabele tarieven dus opnieuw lagere tarieven krijgen. Hierdoor zal hun energierekening op jaarbasis zo’n € 4,- lager worden. Dit hebben wij berekend op basis van de nieuwe tarieven van twee van de drie grootste energieleveranciers, Vattenfall en Eneco. Wat betekent dit precies voor jou?

Hoe zat het ook alweer?
Even opfrissen. In Nederland kun je kiezen voor vaste óf variabele tarieven. Kies je voor vaste tarieven? Dan betaal je voor de gehele duur van je energiecontract hetzelfde tarief. Kies je voor variabele tarieven? Dan veranderen de energieprijzen doorgaans twee keer per jaar (per 1 juli en per 1 januari). Voor de mensen met een variabel energiecontract is het alweer bijna tijd voor de nieuwe tarieven.

Rekensommetje
De prijs die je betaalt voor je energie bestaat uit drie elementen:
• netbeheerkosten
• leveringskosten
• belastingen
Hoewel de netbeheerkosten en energiebelasting op gas gaan stijgen, zal de energierekening van mensen met een variabel energiecontract toch gaan dalen. Per 1 januari 2021 betalen zij zo’n € 4,- minder op jaarbasis.