Als je een energiecontract afsluit, kun je kiezen tussen vaste en variabele energietarieven. Contracten met vaste tarieven hebben in de meeste gevallen ook een vaste looptijd. Contracten met variabele tarieven kan je direct kosteloos opzeggen. Over het algemeen is een 1-jarig contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven het voordeligst door de welkomstkorting en, doorgaans, lagere tarieven. Wat moet je allemaal weten als je een weloverwogen keuze wilt maken tussen het vaste en variabele energietarief bij het energie vergelijken? Wij vertellen je alles over het verschil, de contractduur en de overige kosten die energieprijzen voor stroom en gas bepalen. En we houden je met onze verwachte energietarieven op de hoogte van de ontwikkelingen van de tarieven. Zodat jij goed weet wat je moet kiezen: vast of variabel?

Vast tarief
Elke maand zijn er nieuwe aanbiedingen met vaste tarieven voor energie, máár deze vaste leveringstarieven veranderen tijdens je contract niet. Deze liggen vast vanaf het moment dat jij je contract afsluit. Je hebt dus de vaste tarieven voor energie die worden aangeboden op het moment dat jij je energiecontract afsluit. Vast tarieven voor energie zijn veilig; je weet precies wat je tijdens je contract betaalt aan energietarieven. Bij sommige energieleveranciers veranderen de aanbiedingen of deals niet maandelijks, maar per kwartaal. Vaak sluit je een contract met vaste tarieven af voor een bepaalde, dus vastgestelde, periode van bijvoorbeeld één of drie jaar. De energietarieven vastzetten biedt zekerheid over wat jij betaalt tijdens de contractsduur.

Variabele energieprijzen
Variabele tarieven voor energie veranderen per halfjaar; op 1 januari en op 1 juli. Sommige leveranciers hebben deals waarbij de tarieven ieder kwartaal wijzigen. In tegenstelling tot vaste tarieven, veranderen variabele tarieven tijdens jouw energiecontract. De tarieven kunnen logischerwijs dalen of stijgen. Dalen is gunstig, maar vaak zijn de totale energiekosten met vaste tarieven lager. De hoogte van de tarieven gaan gelijk op, maar bij het vaste tarief ontvang je vaak een welkomstkorting. En daar kun je elk jaar voor kiezen. Variabele energieprijzen moet je overigens niet verwarren met een variabel energiecontract; een variabel energiecontract is namelijk een contract dat direct opzegbaar is en dit zegt dus niets over het tarief.