De basisverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Je hebt de keuze uit drie verschillende basisverzekeringen:

Naturapolis
Restitutiepolis
Combinatiepolis
Met een naturapolis krijg je alleen de zorgkosten volledig vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ga je naar een zorgverlener waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan worden je zorgkosten voor 65% tot 80% vergoed. Tegenwoordig hebben naturapolissen een contract met vrijwel alle ziekenhuizen. Ga je naar een zorgverlener zonder contract of wil je net meer zekerheid over de dekking van je zorgkosten? Kies dan voor een restitutie- of combinatiepolis. Bij een restitutiepolis worden je zorgkosten tot een bepaald bedrag bij alle zorgverleners vergoed. Ook hier heeft de zorgverzekeraar met sommige zorgverleners wel een contract en met andere niet. Heeft je zorgverzekeraar geen contract met de zorgverlener? Dan worden je kosten tot een bepaalde grens vergoed. Je moet deze kosten wel eerst zelf voorschieten. De combinatiepolis is een combinatie van de natura- en restitutiepolis.