Edouard -Eddy- de Beaumont

Foto's die een verhaal inhouden dat de moeite loont gereconstrueerd te worden.

 

 

HOME

 

  CONTACT / E-MAIL

 

Wapen van Eindhoven

 

Frère de BeaumontHoewel de Explosieven Opruimings Dienst (E.O.D.) formeel pas in november 1944 als onderdeel van de Koninklijke Landmacht is opgericht, meldden zich na de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944 al vele jongemannen bij het Tweede Britse leger en deden zij ondermeer dienst bij de explosievenopruiming. (Dutch Bomb Disposal Units) Een riskante onderneming met bijzondere verhalen tot gevolg.

Vooraan, 1e en 2e van links: Hans van Deutekom en Edouard -Frère- de Beaumont. Waarschijnlijk staan ook een Huib Kantelberg en een Christ Lijbrechts / Chris Liebrechts op de foto. Het viertal was vaak te vinden in Café Restaurant 'Rozenstein' op de Aalsterweg te Eindhoven. Op 30 oktober 1944 zijn deze mannen op transport naar Sint-Niklaas in België gestuurd. Daar was het 'rekrutendepot' gevestigd, en kregen zij een korte militaire opleiding en een cursus mijnenruimen. Later hebben ze het geleerde in praktijk gebracht o.a. in Weert en Roermond. Van een eenheid, bestaande uit circa 26 man, bleef, mede door één enorme explosie, slechts een klein aantal in leven. Getuige Geert Buteijn, een oom van de schrijver en bevriend met zijn vader, overleefde Frère de explosie omdat hij op dat moment even 'sanitair afwezig' was.

Wie herkent deze foto, of kan meer vertellen?

 

 

Later diende Frère de Beaumont als oorlogsvrijwilliger in Indonesië o.a. bij het 9e Afdeling Veldartillerie, en was hij als burger werkzaam bij het kazernecommando van de Legerplaats Oirschot. (Generaal Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne)

 

Pierre Jacobs BerkenhuisjePierre Jacobs (1916-1963): schilder van het Brabants landschapOok was hij goed bevriend met de Eindhovense kunstschilder Pierre Jacobs. Nu diens weduwe Sientje is overleden, wilde de gemeente Eindhoven de woning van echtpaar, het z.g. 'Berkenhuisje' gelegen in de Genneperparken, afbreken, wat tot verzet onder de bevolking leidde. Momenteel wordt voor de oorspronkelijke noodwoning een andere bestemming gezocht.